wtorek, 30 czerwca 2009

Fritata warzywna z parmezanem

Znów nadciągają burzowe chmury. Jeszcze chwila i runie kolejna ulewa. Czerwiec w tym roku nie rozpieszcza Wysowej. Nie wyjdę przecież w taką pogodę do sklepu po chleb.
A w lodówce jajka, cukinia, pieczarki…
Idealny sposób na dobre śniadanie?
Fritata!



Składniki (1 porcja):
Łyżka oliwy
Dwa jajka
Jedno białko
Pół posiekanej cebuli
Pół niedużej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
Jedna duża pieczarka, posiekana
Pół pomidora obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę
Kilka listków rukoli
Tarty parmezan
Odrobina pokruszonego suszonego tymianku
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:
• Rozgrzać piekarnik do 180 oC.
• Na patelni żaroodpornej (lub w naczyniu do zapiekania i smażenia) rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić nie rumieniąc, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukinię, pieczarki, pomidor. Oprószyć solą, tymiankiem i pieprzem.
• Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 8 minut lub dopóki warzywa nie zmiękną, a na patelni nie będzie już soku.
• W misce roztrzepać rózgą jajka i połączyć z parmezanem, odrobiną soli i pieprzu.
• Wlać masę jajeczną na patelnię z warzywami i smażyć bez przykrycia na bardzo małym ogniu, nie mieszając, przez 12 minut lub dopóki tylko wierzch pozostanie nie ścięty.
• Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 minut. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać gorące.



Zobacz również:
www.vivamus.pl