piątek, 3 lipca 2009

Placuszki śniadaniowe z jagodami. Na kefirze.




Jesteśmy jagódki, czarne jagódki,
Mieszkamy w lesie zielonym,
Oczka mamy czarne, buźki granatowe,
A rączki są zielone i seledynowe.

Na śniadanie i na deser, albo podwieczorek. Z miodem, syropem klonowym, śmietanką lub serkiem waniliowym.

Składniki (15-20 placuszków)
• 1 i 1/3 szklanki mąki
• 3 łyżki cukru
• 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 i 1/4 szklanki kefiru
• 2 duże jajka
• 2 łyżki roztopionego masła
• 1-2 szklanki jagód
• tłuszcz do smażenia
• dodatki: miód, syrop klonowy, śmietanka z cukrem



Sposób przygotowania:
• Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
• W drugiej misce zmiksować kefir, jajka i roztopione masło.
• Zmiksowane składniki wymieszać z suchymi, a następnie delikatnie połączyć z jagodami.
• Rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem i nakładać po łyżce ciasta (w miarę możliwości formować ciasto w kółko).
• Smażyć placuszki na złoty kolor (placuszków nie można zbyt wcześnie odwracać ze względu na delikatność ciasto – przewracać dopiero gdy pojawią się dziurki).
• Ułożyć na talerzu, udekorować kilkoma jagodami i polać wybranym dodatkiem.

Uwaga:
Placuszki będą bardziej puchate jeśli do ciasta doda się mniej jagód (1 szklankę).



Zobacz również:
Vivamus.pl

środa, 1 lipca 2009

Sałatka arbuzowa



W sam raz na upalne dni. Znakomicie orzeźwia. Delikatnie słodka, ale z lekkim kwaskiem octu. Za tą sałatką przemawia także mała ilość kalorii, bo arbuz, choć słodki, to przecież prawie sama woda.
Przygotowując tę sałatkę, pamiętaj, że arbuz najlepiej smakuje zimny, dlatego po pokrojeniu włóż go na chwilę do zamrażalnika.

Składniki:
• Kawałek arbuza
• Ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
• Szalotka pokrojona w cienkie piórka
• Garść rukoli
• Garść sałaty, np. lodowej
• Uprażone bez tłuszczu płatki migdałowe lub posiekane migdały
• Łyżka miodu
• Pół łyżki octu winnego
• 2 łyżki oleju arachidowego
• Świeżo zmielony pieprz



Sposób przygotowania:
• Wyjąć pestki z arbuza, wyciąć miąższ i pokroić go w kostkę (można także zrobić kuleczki wycinakiem do warzyw).
• Przełożyć do miski porwaną sałatę, rukolę, ogórka, szalotkę i arbuza.
• Przygotować sos: wymieszać miód, ocet i olej i polać nim sałatkę.
• Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.



Zobacz również:
www.vivamus.pl