środa, 28 października 2009

Kosteczki Zmarłych


W Polsce zwyczaj pieczenia zadusznego pieczywa dawno zanikł, jednak w Szwajcarii do dziś są pieczone ciasteczka orzechowe, które noszą tam dosyć makabryczną nazwę Totebeinli,
czyli kosteczki zmarłych.

Składniki:

• 125 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
• 125 g grubo posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
• 125 g masła
• Szklanka cukru
• Półtorej szklanki mąki (dodatkowo do podsypania)
• Otarta skórka z jednej cytryny
• Łyżeczka mielonego cynamonu
• Trzy jajka


Sposób przygotowania:

• Masło utrzeć z cukrem na pianę, cały czas dodając po jednym jajku, łyżce mielonych orzechów i mąki.
• Następnie dodać cynamon, otartą skórkę z cytryny (cytrynę należy wcześniej sparzyć).
• Wyrobić ciasto, dodając grubo posiekane orzechy. Ciasto należy schłodzić w lodówce.
• Ciasto rozwałkować dość grubo, pokroić na 4 – 6 części, ułożyć na blasze i wstawić do lodówki, aby odpoczęło.
• Przenieść blachę z ciastem do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i piec na jasnozłoty kolor.
• Wyjąć z piekarnika, pokroić na niewielkie kawałki i ponownie wstawić na kilka – kilkanaście minut do piekarnika. Piec na złotobrązowo.

poniedziałek, 12 października 2009

Panna cotta z malinami


Panna cotta z jesiennymi malinami

Jesienne, słodkie, dojrzałe… Pachnące babim latem. Najlepsze są te zrywane samemu u pani Marii w ogródku. Czasem lubię się tam zakraść i zachłannie pożerać te ostatnie owoce z krzaczków. Mają zupełnie inny smak niż te, które przyniosę do domu w pudełku. Lekko chłodne. Orzeźwiające. Zimne. A Gustaw (dokładnie Pan Gustaw – posokowiec bawarski, czworonożny przyjaciel Marii) tylko łypie okiem…

Składniki (na 3 porcje):

Panna cotta:
• łyżeczka żelatyny
• trzy łyżki mleka
• łyżka rumu
• szklanka śmietanki kremówki
• cztery łyżki cukru
• kilka kostek białej czekolady (zwykle dodaję sześć)

Malinowa galaretka:
• 5 dag dojrzałych malin
• 50 ml domowego soku malinowego
• płaska łyżeczka żelatyny


Sposób przygotowania:

Malinowa galaretka:
• Do miseczki wsypać żelatynę i zalać ją zimną wodą. Odstawić na parę minut do napęcznienia.
• Do rondelka wlać sok i podgrzać. Dodać maliny.
• Rozpuścić napęczniałą żelatynę i dodać do malin. Dobrze wymieszać.
• Maliny przełożyć na dno plastikowych kubeczków jednorazowych, filiżanek czy salaterek.
• Poczekać, aż skrzepnie. Najszybciej będzie w lodówce.

Panna cotta:
• Do miseczki wsypać żelatynę i zalać ją zimnym mlekiem. Odstawić na parę minut do napęcznienia.
• Do rondelka wlać śmietanką, dodać cukier. Podgrzać do 90 stopni Celsjusza. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi.
• Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody, zamieszać. Rozpuszczoną żelatynę dodać do śmietanki i wymieszać. Przestudzić.
• Krem przelać do kubeczków na stężałą galaretkę malinową i schłodzić w lodówce przez minimum parę godzin.
• Aby wyjąć panna cottę na talerzyk należy zanurzyć filiżankę na sekundę w miseczce z gorącą wodą.

czwartek, 8 października 2009

Dyniowe penne z tymiankiem

Na jesiennych stołach na dobre już rozgościła się dynia… Coraz częściej można znaleźć ciekawe dyniowe potrawy. Tu dynia, na pierwszy rzut oka, wydaje się słodka. Jednak tymianek i cebulka sprawiają, że penne jest smaczną i zarazem sycącą propozycją na październikowy obiad.

Zamiast penne można użyć także innego makaronu: rigatoni, farfalle czy fusilli.


Składniki:

• 25 dag penne
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• cebula, posiekana
• łyżka brązowego cukru
• łyżka miodu
• mała dynia, obrana, wypestkowana, pokrojona na kawałki
• 1-2 filiżanki bulionu z kurczaka
• łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 2 łyżeczki tymianku
• sól, świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:
• Na patelni, na małym ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i podsmażać, aż będzie szklista, około 3 minuty.
• Dodać cukier i miód i mieszać, aż się rozpuszczą.
• Dodać pokrojoną dynię i wlać bulion.
• Gotować, aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje.
• Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić jedną łyżeczką oliwy.
• Do dyni dodać cynamon, sok z cytryny, tymianek, sól i świeżo zmielony pieprz.
• Makaron wyłożyć do miseczek, nałożyć dynię i sos.
• Oprószyć pieprzem.