piątek, 3 lipca 2009

Placuszki śniadaniowe z jagodami. Na kefirze.




Jesteśmy jagódki, czarne jagódki,
Mieszkamy w lesie zielonym,
Oczka mamy czarne, buźki granatowe,
A rączki są zielone i seledynowe.

Na śniadanie i na deser, albo podwieczorek. Z miodem, syropem klonowym, śmietanką lub serkiem waniliowym.

Składniki (15-20 placuszków)
• 1 i 1/3 szklanki mąki
• 3 łyżki cukru
• 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 i 1/4 szklanki kefiru
• 2 duże jajka
• 2 łyżki roztopionego masła
• 1-2 szklanki jagód
• tłuszcz do smażenia
• dodatki: miód, syrop klonowy, śmietanka z cukrem



Sposób przygotowania:
• Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
• W drugiej misce zmiksować kefir, jajka i roztopione masło.
• Zmiksowane składniki wymieszać z suchymi, a następnie delikatnie połączyć z jagodami.
• Rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem i nakładać po łyżce ciasta (w miarę możliwości formować ciasto w kółko).
• Smażyć placuszki na złoty kolor (placuszków nie można zbyt wcześnie odwracać ze względu na delikatność ciasto – przewracać dopiero gdy pojawią się dziurki).
• Ułożyć na talerzu, udekorować kilkoma jagodami i polać wybranym dodatkiem.

Uwaga:
Placuszki będą bardziej puchate jeśli do ciasta doda się mniej jagód (1 szklankę).



Zobacz również:
Vivamus.pl

Brak komentarzy: