środa, 1 lipca 2009

Sałatka arbuzowa



W sam raz na upalne dni. Znakomicie orzeźwia. Delikatnie słodka, ale z lekkim kwaskiem octu. Za tą sałatką przemawia także mała ilość kalorii, bo arbuz, choć słodki, to przecież prawie sama woda.
Przygotowując tę sałatkę, pamiętaj, że arbuz najlepiej smakuje zimny, dlatego po pokrojeniu włóż go na chwilę do zamrażalnika.

Składniki:
• Kawałek arbuza
• Ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
• Szalotka pokrojona w cienkie piórka
• Garść rukoli
• Garść sałaty, np. lodowej
• Uprażone bez tłuszczu płatki migdałowe lub posiekane migdały
• Łyżka miodu
• Pół łyżki octu winnego
• 2 łyżki oleju arachidowego
• Świeżo zmielony pieprz



Sposób przygotowania:
• Wyjąć pestki z arbuza, wyciąć miąższ i pokroić go w kostkę (można także zrobić kuleczki wycinakiem do warzyw).
• Przełożyć do miski porwaną sałatę, rukolę, ogórka, szalotkę i arbuza.
• Przygotować sos: wymieszać miód, ocet i olej i polać nim sałatkę.
• Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.



Zobacz również:
www.vivamus.pl

Brak komentarzy: