czwartek, 17 września 2009

Cynamonowe naleśniki z musem z bananów i szarej renety


Składniki (na 10 naleśników):
Ciasto:
20 dag mąki
Szklanka mleka
Szklanka wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki oleju
Szczypta soli

Mus:
2-3 dojrzałe banany
2-3 szare renety
Pół cytryny
Cukier

Do posypania:
Cukier puder

Sposób przygotowania:

Naleśniki:
Przesiać mąkę do głębokiej miski, wbić jajka, wsypać sól, cynamon, wlać mleko, wodę i olej. Zmiksować, odstawić na pół godziny. Wymieszać, usmażyć.

Mus:
Obrać banany i jabłka, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do garnka i podlać odrobiną wody. Prażyć na małym ogniu. Wsypać cukier, wymieszać i chwilę dusić.

Usmażone gorące naleśniki układać na desce. Na środku każdego rozsmarować 2-3 łyżki musu. Złożyć naleśnik w trójkąt i posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

kasiaaaa24 pisze...

Piękne zdjęcie i wspaniałe naleśniki. Cudownie się prezentują, bardzo zachęcająco :)