wtorek, 22 września 2009

Tarta ze szpinakiem, kurkami, szałwią i kozim serem


Składniki:

20 dag szpinaku
20 dag kurek
kozi ser
ciasto francuskie (może być mrożone)
2-3 ząbki czosnku
cebula
szałwia
oliwa
2 łyżki śmietany wiejskiej (lub 18%)
łyżka mąki
chilli
sól
pieprz ziołowy
jedno roztrzepane jajko


Sposób przygotowania:
• Kurki oczyścić i pokroić (małe zostawić w całości). Szpinak opłukać i osuszyć ściereczką.
• Formę (20x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut.
• Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażać pokrojone kurki, dodać posiekany czosnek. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Wrzucić liście szpinaku i jeszcze przez chwilę podsmażać, od czasu do czasu mieszając.
• W miseczce wymieszać śmietanę z mąką. Wlać ją do kurek ze szpinakiem i wszystko dokładnie wymieszać.
• Wszystkie składniki wyłożyć na podpieczone ciasto (jeśli spód tarty urośnie, można go spłaszczyć łopatką) i piec jeszcze przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podczas pieczenia dodać kilka listków szałwii.
• Na upieczoną tartę położyć kilka dodatkowych listków szałwii i parę plasterków sera koziego.

2 komentarze:

asieja pisze...

tyle pyszności w jednej tylko tarcie..
szczególnie te kurki kuszą

viridianka pisze...

zdecydowanie cos dla mnie, no poza grzybkami