czwartek, 8 października 2009

Dyniowe penne z tymiankiem

Na jesiennych stołach na dobre już rozgościła się dynia… Coraz częściej można znaleźć ciekawe dyniowe potrawy. Tu dynia, na pierwszy rzut oka, wydaje się słodka. Jednak tymianek i cebulka sprawiają, że penne jest smaczną i zarazem sycącą propozycją na październikowy obiad.

Zamiast penne można użyć także innego makaronu: rigatoni, farfalle czy fusilli.


Składniki:

• 25 dag penne
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• cebula, posiekana
• łyżka brązowego cukru
• łyżka miodu
• mała dynia, obrana, wypestkowana, pokrojona na kawałki
• 1-2 filiżanki bulionu z kurczaka
• łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 2 łyżeczki tymianku
• sól, świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:
• Na patelni, na małym ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i podsmażać, aż będzie szklista, około 3 minuty.
• Dodać cukier i miód i mieszać, aż się rozpuszczą.
• Dodać pokrojoną dynię i wlać bulion.
• Gotować, aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje.
• Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić jedną łyżeczką oliwy.
• Do dyni dodać cynamon, sok z cytryny, tymianek, sól i świeżo zmielony pieprz.
• Makaron wyłożyć do miseczek, nałożyć dynię i sos.
• Oprószyć pieprzem.

3 komentarze:

Gosia Oczko pisze...

Piszę się na takie kluchy ;)))

majka pisze...

Ja moja przygode z dynia dopiero rozpoczynam. Chetnie bym sprobowala takiego pysznego makaronu :)

Ivon pisze...

Uwielbiam dynię. A w takim towarzystwie musi to musi być pyszne :)