środa, 28 października 2009

Kosteczki Zmarłych


W Polsce zwyczaj pieczenia zadusznego pieczywa dawno zanikł, jednak w Szwajcarii do dziś są pieczone ciasteczka orzechowe, które noszą tam dosyć makabryczną nazwę Totebeinli,
czyli kosteczki zmarłych.

Składniki:

• 125 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
• 125 g grubo posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
• 125 g masła
• Szklanka cukru
• Półtorej szklanki mąki (dodatkowo do podsypania)
• Otarta skórka z jednej cytryny
• Łyżeczka mielonego cynamonu
• Trzy jajka


Sposób przygotowania:

• Masło utrzeć z cukrem na pianę, cały czas dodając po jednym jajku, łyżce mielonych orzechów i mąki.
• Następnie dodać cynamon, otartą skórkę z cytryny (cytrynę należy wcześniej sparzyć).
• Wyrobić ciasto, dodając grubo posiekane orzechy. Ciasto należy schłodzić w lodówce.
• Ciasto rozwałkować dość grubo, pokroić na 4 – 6 części, ułożyć na blasze i wstawić do lodówki, aby odpoczęło.
• Przenieść blachę z ciastem do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i piec na jasnozłoty kolor.
• Wyjąć z piekarnika, pokroić na niewielkie kawałki i ponownie wstawić na kilka – kilkanaście minut do piekarnika. Piec na złotobrązowo.

Brak komentarzy: